Akce pořádané našim klubem
Domů | Informace | Články | Odkazy | Sponzoři | Galerie fotografií

Domů
Informace
Články
Odkazy
Sponzoři
Galerie fotografií

Odkazy a články o diabetu :
  • www.fzv.cz
    • Forum zdravé výživy je sdružení odborníků zabývajících se problematikou vlivu výživy na zdraví.
  • Hlavní zásady diety při onemocnění diabetes mellitus 2. typu neboli cukrovce:
    • Diabetes mellitus, také nazývaná cukrovka, je zvláštní nemoc. Každý rok jí onemocní více a více lidí, v současnosti je to přes 750 000 lidí jenom v České republice! Schválně, zahrajme si na vědomostní soutěž a rychle řekněte, co znamená, když někdo onemocní cukrovkou? Nemůže jíst cukr? ®e ji mají většinou staří lidé nebo ti, kteří nejsou štíhlí jako proutek, ale spíš jako pořádný dub?
      Cukrovka je přitom velmi zákeřná nemoc, plíživě se rozvíjí, my o ní ani nemusíme nic vědět a najednou máme nevratné komplikace. Ale nebojte, tak příšerné to zase nebude. Pokud má člověk informace, nemá se čeho bát.
      Diabetes mellitus dělíme na dva typy. Každý typ je takřka jiné onemocnění, základem je nedostatek hormonu inzulinu v krvi.

  • www.dietologie.cz
    • Diabetes mellitus dieta

    • Je metabolická porucha, která se projevuje zvýšenou hladinou krevního cukru. Příčinou je úplný výpadek nebo porucha funkce B-buněk Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní, které produkují inzulín.Rozlišujeme Diabettes Mellitus prvního a druhého typu. Viz diabetes mellitus I typu a diabetes mellitus II typu . Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med , džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny , rýže , těstoviny, knedlíky, brambory , ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích, v ovoci.
  • www.diachrom.cz
    • DiaChrom - sladidlo ke snižování cukru a cholesterolu.

    • DiaChrom je stolní sladidlo, jehož největší předností je to, že vedle sladící složky obsahuje navíc biologicky vysoce aktivní glukózotoleranční faktor. Tento komplex se zapojuje do mechanismů vedoucích ke snižování koncentrace cukru a cholesterolu v krvi. Má také vynikající chu» velmi podobnou cukru a bez nepříjemných pachutí. DiaChrom je vhodný v rámci dietních opatření při onemocněních jako je cukrovka nebo vysoký cholesterol. Není však určen jen pro diabetiky, ale také pro všechny osoby, které z jakýchkoliv důvodů omezují příjem cukru v potravě a chtějí sladit zdravě. DiaChrom spojuje příjemné s užitečným. Nejen že si osladíme téměř bez kalorií, ale současně dostaneme do těla glukózotoleranční faktor, který v konečném důsledku vyvolává snížení hladiny cukru v krvi. Při pravidelném používání dochází postupně i ke snižování obsahu cholesterolu.
  • Diabetes 1. typu
    • Svoje jméno diabetes mellitus získala již ve starověku. První zmínka o diabetu pochází z roku 1500 př. n. l., kdy byla nemoc projevující se častým močením, popsána v tzv. Ebersově papyru. Tehdy ovšem ještě nebyla nazývána diabetem mellitem a nevědělo se nic o jejím mechanizmu vzniku či léčbě. Areatus z Cappadocie (30-90n.l.) nazval poprvé nemoc diabetes. Termín pochází z řeckého protékat nebo odtékat, vysávat (diabaino). To proto, že jedním z hlavních příznaků neléčené cukrovky je časté močení.
      Před dávnými časy lékaři neměli k dispozici laboratorní výsledky, nezbylo jim, než moč ochutnat. A vida, byla doslova a do písmene sladká! Organizmus neuměl vstřebat glukózu neboli cukr z krve a ta bez užitku odcházela z těla ven močí.
      Diabetes 1. typu je autoimunitní onemocnění. To znamená, že v řízení lidského těla dojde k poruše a buňky samy postupně zničí Langerhansenovy ostrůvky ve slinivce břišní, které vyrábějí hormon inzulin. Tento hormon funguje jako klíč k otevírání stěn buněk, aby glukóza z krve mohla přejít do svalů a jater k dalšímu zpracování.
      Pokud je inzulinu v krvi málo či dokonce žádný, glukóza z krve se nemůže uplatnit a organizmus začne trpět nedostatkem energie. Tento stav je kritický hlavně pro mozek, který bez neustálého přísunu glukózy nemůže pracovat. Začne tedy vydávat signály: Pozor, nebezpečí, rychle potřebuji energii! Tělo začne spotřebovávat namísto glukózy bílkoviny a tuky, tedy začne rozkládat svalovou hmotu. Postupně dojde k rozvratu celého systému a nemocný zemře.
      Onemocnění diabetem 1. typu lékaři již umí podle jasných příznaků a laboratorních testů časně diagnostikovat. Je to onemocnění závažné a již celoživotní, protože vědci dosud nepřišli na způsob, jak Langerhansenovy ostrůvky ve slinivce nahradit a vrátit přirozené vylučování inzulinu.
      Ale při důsledné léčbě a pravidelné aplikaci inzulinu, dodržování diety a omezení na dovolené recepty stravování může člověk s diabetem 1. typu prožít plnohodnotný život.
  • Diabetes 2. typu
    • S cukrovkou 2. typu je to jinak. Také se jí říká civilizační choroba, protože většinou vzniká z přemíry jídla a pití a naopak, z nedostatku pohybu.
      Marná sláva, ve dvacátém, o to více v jednadvacátem, většinu fyzické práce z nás vykonává pára, elektřina, atomová energie. Uprostřed Evropy máme jídla nadbytek, stačí zajet do nejbližšího obchodu a vrchovatě naložit vybrané laskominy do vozíku. (Pravda, ještě na ně musíme také vydělat, ale to už také většinou nebývá v potu tváře.)
      Doma to všechno s láskou sníme, a aniž bychom o tom věděli, svými recepty porušíme zákon o zachování energie. Tedy přijmeme více kalorií, než vydáme. Tedy přibereme na váze, uloží se nám tuková zásoba. Zásoby se vytvářejí na horší časy, vzpomeňte na pořekadlo "Až bude nejhůř, tlustí budou hubení a hubení studení." Jenže, zapla»pánbůh, tak zlé časy hned tak nenastanou.
      Nastane ale jiná věc. Časem se na nás tukové vrstvy nahromadí a my onemocníme diabetem 2. typu.
      Pro zpracování sacharidů (cukrů a škrobů), jak už jsme si řekli, tělo vyplavuje hormon inzulin. Jakmile něco sníme, organismus uváží, kolik inzulinu potřebujeme a tolik ho vyplaví. Jenže když jíme příliš, tělo vyplavuje inzulinu mnoho a buňky se stanou rezistentní, tedy už nereagují, jak by měly. To je signál pro mozek, vyplavit více inzulinu a jsme v bludném kruhu.
      I z něj vede cesta. Musíme ale po ní jít. Správnému vstřebávání sacharidů do těla velmi účinně napomáhá pohyb. I taková procházka, každý den deset minut pro zdraví nám pomůže. Tělesná aktivita osvěžuje tělo i mozek.
      Pokud nechcete, aby z vás byli přetučnělé bábovky, které si nemohou vzpomenout na vlastní jméno, hýbejte se, přátelé!
      Další způsob, jak se vyhnout diabetu 2. typu jsou recepty s dostatkem ovoce, zeleniny, libového masa. Naopak recepty s omezením tuků, cukrů a ostatních sacharidů si velmi prospějeme.
Domů | Informace | Články | Odkazy | Sponzoři | Galerie fotografií

Tento server byl naposledy aktualizován dne 02. 02. 2013